Bicarbonatul de sodiu, bun la sănătate dar și în casă

Bicarbonatul de sodiu este un produs care este bun la toate. Ne ajută pentru a ne menține o sănătate de fier și în același timp este un produs pe care putem să-l folosim în diverse treburi gospodărești.

Bicarbonatul de sodiu pentru sănătate

Contra conjunctivitei, se spala ochii cu soluţie de bicarbonat de sodiu. O jumătate de linguriţă din acest praf este recomandată în caz de atac de cord.

Tot bicarbonatul este cel care ajută la scăderea tensiunii arteriale, iar dacă e luat în călătorie, este un mijloc eficace contra răului de avion, de maşină sau de vapor.

Mai este folosit dizolvat în apă în primul ajutor în caz de intoxicaţii grave, la febra cu transpiraţie îndelungată, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism.

Dacă degetul cu pararitiu e ţinut în apă fierbinte cu bicarbonat, infecţia va dispărea. Clătirea cavităţii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor dentare, previne cariile omorând bacteriile şi curata petele galbene de pe dinţi.

Mai are rolul de a trata rănile bucale şi respiraţia urât mirositoare. Poate fi folosit pe post de pastă de dinţi datorită proprietăţilor abrazive, dar nu foarte des, deoarece poate deteriora smaltul.

Zonele umflate după muşcătura insectelor se tratează tot cu soluţie de bicarbonat în apă. Mâncărimea va dispărea. Negii se pot unge cu pastă din bicarbonat şi ulei de ricin de 2-3 ori pe zi şi vor siparea. Pentru tratarea arsurilor minore faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu, salvie şi apă. Sub formă de soluţie, se aplică pe pielea arsă de soare.

Bicarbonatul de sodiu în gospodărie

În gospodărie, bicarbonatul este de mare ajutor. Dacă adăugăm în apă bicarbonat de sodiu, bacteriile şi pesticidele de pe legume şi fructe se spala mai bine. Mirosul neplăcut din frigider dispare în doar câteva ore dacă aşezaţi în interior un bol cu soluţie de bicarbonat de sodiu. Acest praf e bun şi în stingerea incendiilor.

Pentru mici accidente la aragaz, e bine să aveţi la îndemână borcănelul cu bocarbonat. Cafetiera (filtrul, cană şi recipientul) va arăta ca nouă dacă tunaţi un pliculeţ de bicarbonat peste apă. Apă cu bicarbonat ajuta şi la desfundarea chiuvetei. Petele de grăsime, arsură, cafea sau ceai de pe orice vas de gătit, din orice material, vor fi mult mai uşor de curăţat dacă întâi se presara pe ele bicarbonat şi se toarnă apoi o cană de apă fierbinte.

Aşteaptă câteva minute şi apoi curăţă normal. Obiectele sanitare (cadă, vas de toaletă, chiuvetă) se curăţa foarte bine cu bicarbonat care dezinfectează şi scoate petele de grăsime. Aceeaşi soluţie curata şi petele de pe mobilă. Argintul devine ca nou dacă este frecat cu bicarbonat de sodiu. Mirosul neplăcut al mâinilor (benzină, ceapă, usturoi, peste) şi petele de nicotină pot fi înlăturate cu apă şi bicarbonat.

Citește și