Căpșunii, 10 motive pentru care să consumi fructele primăverii

Atunci când bine primăvara, căpșunii sunt fructele cele mai apreciate din piețe. Căpșunii sunt frații mai mari ai fragilor și ca și frații lor mai mici sunt un adevărat elixir pentru sănătate.

Căpșunii conţin circa 89% apă, acid salicilic, brom, iod, sulf, siliciu, vitamine (A, B1, B2), vitamina C fiind în proporţie de 60-80 mg la 100 g de fruct. Căpșunii conţin, dintre zaharuri, levuloza, ceea ce le permite şi diabeticilor să le consume. Pentru sănătate, trebuie mâncate în stare proaspătă (cure de primăvară), câte 300g-1,5 kg pe zi, sau prelucrata (siropuri prin presare la rece), iar frunzele sunt bune uscate, sub formă de pulbere fin măcinata, luată sublingual sau că macerat la rece.

Iată care sunt principalele beneficii ale căpșiunilor


1. Sucul de căpşune este indicat în afecţiuni hepatice, ale sistemului nervos şi în reumatism. Se bea, timp de 10 zile, după micul dejun, câte un pahar de suc proaspăt.

2. Gelatină din suc de căpşune este indicată în gastrite, ulcer, hepatite, ciroza, litiaza biliară şi ateroscleroza.

3. Căpşunele sunt fructe ideale în regimurile de slăbit. în 500 de căpşune (de mărime medie) se găsesc doar 100 de calorii. Fructoza, sorbitolul şi xilitolul din fructe ajung foarte lent în sânge şi astfel ţin de foame.

4. Aceste fructe favorizează producerea de globule roşii, stimulează metabolismul şi cresc capacitatea de ardere a grăsimilor. C

5. Căpşunele lupta cu radicalii liberi, au proprietăţile antioxidante, sunt sărace în colesterol şi grăsimi săturate. Datorită acestei compoziţii, combat stresul oxidativ prevenind îmbătrânirea precoce, afecţiunile cardio-vasculare şi bolile neuro-degenerative.

6. Pasta de căpşuni este utilizată pentru albirea dinţilor, înainte de a începe perierea.

7. Căpşunele sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea şi purificarea sângelui.

8. Favorizează tranzitul intestinal, fiind uşor laxative şi antioxiurice.

căpșunii

9. Acidul salicilic din căpşune este benefic pentru cei care suferă de gută, reumatism şi artrită.

10. Frunzele sunt antidiareice, calmante, dezinfectante ale căilor urinare, diuretice. Este indicat că persoanele alergice să evite consumul de căpşune. Medicii nu recomandă căpşune copiilor sub 4 ani, nici persoanelor cu intoleranţă la aspirină, deoarece conţin acid acetilsalicilic.

Citește și