Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web?

Atunci când vine vorba despre internet auzim termeni precum Deep Web sau Dark Web. Când ne gândim la Deep Web, adică internetul care nu se vede, ne vin în minte informații despre hackeri, activitate ilegală, înșelătorii sau Bitcoin. Oare lucrurile sunt chiar așa?

Ce este Deep Web?


Specialiștii în internet susțin că, pentru a înțelege structura piramidală a internetului, trebuie să privim în ansamblu. Unul dintre cele mai bune exemple este cel al icebergului, care plutește pe apă. Partea superioară a acestuia, cea existentă peste nivelul apei, se numește Surface Web. Aici există toate site-urile pe care le accesăm în fiecare zi. Site-uri de știri, de sport, magazinele online și site-urile de nișă. Toate aceste site-uri sunt cele vizibile, care nu au nimic de ascuns.

Revenind la Deep Web, putem spune că aceasta zonă este una sigură. Aici există site-urile prin care accesul se face în urma unui formular. De exemplu, pentru a viziona materialele de pe Netfix, avem nevoie de un cont. Completând un formular și plătind o anumită sumă de bani pe lună, putem să vizionăm filmele de pe Netfix. Nimic ilegal.

Cu toate acestea, Deep Web nu face parte din din partea superioară a icebergului, ci din cea inferioară, invizibilă. Nici motoarele de căutare nu pot indexa aceste site-uri, tocmai pentru motivul că ele se pot accesa în urma unui abonament lunar.

Deep Web este uriaș : în 2001, a fost estimat a fi de 400-550 de ori mai mare decât Surface Web și a crescut exponențial apoi.

Ce este Dark Web?


Prin comparație cu Deep Web,Dark Web este destul de mic: site-urile din Dark Web se numără doar în câteva mii. Site-urile Web din Dark Web se caracterizează prin folosirea unui software de criptare care îi face pe utilizatori să fie anonimi. 

De aceea, activitatea ilegală este atât de comună pe Dark Web: utilizatorii își pot reține identitatea; proprietarii site-urilor își pot ascunde locația; iar datele pot fi transferate anonim. Aceasta înseamnă că Dark Web este plin de tranzacții ilegale cu droguri și arme de foc, pornografie și jocuri de noroc. O piață neagră online, numită Silk Road, a fost închisă de FBI în 2013.

Dar Dark Web-ul nu este complet întunecat. Este, de asemenea, folosit de activiști politică și de jurnaliști care nu vor să fie cenzurați sau ar putea risca represalii politice dacă ar fi descoperit de guvernul lor. În special, site-ul WikiLeaks își are casa pe Dark Web.

Citește și