Care este diferența dintre zahărul din trestie și zahărul din sfeclă?

Atât zahărul din trestie, cât și zahărul din sfeclă, din punct de vedere chimic sunt identice. Adică, cele două nu sunt nimic altceva decât zaharoză, un dezaharid compus dintr-o moleculă de fructoză și una de glucoză. Diferențele cele mai mari sunt produse de marketing, care inoculează în mintea oamenilor anumite idei.

Zahărul din trestie sau zahărul din sfeclă?


Zahărul de masă rafinat este sucroza pură, cristalizată, în același fel în care sarea pură este pur și simplu clorură de sodiu . Zahărul se găsește în mod natural în miere sau în siropul de arța , dar este cel mai concentrat în sfecla de zahăr sau în trestie. Procesul de rafinare face ca planta originară să fie irelevantă, deoarece sucroza este extrasă complet și apoi se fabrică zahărul.

Cu toate acestea, distincția dintre zahărul din trestie de zahăr și zahărul din sfeclă nu este în întregime un joc de marketing, există și anumite diferență. Pentru a transforma cristalele de trestie de zahăr în alb pur, zahărul este, de obicei albit sau spălat cu anumite particule din oasele animalelor. ; zahărul din sfeclă nu necesita acest pas.

zahărul din sfeclă

Deși produsul final de zahăr din trestie nu are os în el, această distincție este importantă pentru mulți vegani și și vegetarieni care încearcă să reducă la minimum suferința animalelor.

Alte diferențe


Cei mai mulți dintre bucătari și patisieri susțin că există o diferență între zaharurile brune din trestia de zahăr și cele de sfecla de zahăr. 

Zahărul brun provine din prelucrarea trestiei de zahăr și nu este un produs de înaltă calitate precum cel din sfecla de zahăr. Astfel, zahărul maro făcut din sfecla de zahăr are melasă de trestie de zahăr adăugată. 

Deși industria susține că sunt produse identice, mulți bucătari folosesc doar zahăr brun din trestie de zahăr, susținând că zahărul de sfeclă maro afectează negativ produsele lor. 

Deși unii susțin că diferența constă în mineralele din cele două plante, este mult mai probabil că există o diferență de umiditate care poate afecta produsele de patiserie și deserturile.

Resurse suplimentare


britannica.com – What’s the Difference Between Cane Sugar and Beet Sugar?

Citește și