Ceaiul de trandafir, îndepărtează răceala din organism!

Ceaiul de trandafir, pe lângă faptul că este o băutură aromată și extrem de plăcută la gust, are și numeroase beneficii asupra sănătății. Acest elixir se prepară atât din petalele frumos mirositoare, cât și din bobocii de trandafir.

Scurt istoric


Primul ceai de trandafir a fost făcut în Europa în 1809. Aventurierii englezi au descoperit în China ceaiul de trandafir. Acesta se prepara din soiul  Rosa odoratam un trandafir, care creștea în munții. Se spune că acesta se întinde în sălbăticie până la 10 metri, iar florile sale au un parfum îmbietor. Acesta a fost motivul pentru care englezii, împătimiți ai ceaiului de calitate, au importat din China specia respectivă de trandafir.

Florile plantelor originale erau extrem de firave și se scuturau foarte repede. Acesta a fost motivul pentru care Rosa odoratam a fost combinat cu diverse specii de trandafiri de pe continent. În ziua de astăzi, ceaiul de trandafir este la mare căutare și nu doar pentru gustul său extraordinar, ci și pentru proprietățile sale excelente asupra sănătății.

Proprietățile ceaiului de trandafir


1.Calmarea sistemului nervos – ceaiul de trandafir este un sedativ și eliberează organismul de stresul acumulat. Băut înainte de culcare este un adevărat medicament, care conferă un somn liniștit. De asemenea, este recomandat pentru depresie și anxietate.

2. Detoxifierea organismului – ceaiul de trandafir ajută organismul în procesul de eliminarea toxinelor.

3. Înlătură răceala și gripa – este recomandat în zilele friguroase de iarnă, pentru că luptă eficient împotriva răcelilor. Un ceai pe zi te ține departe de gripă!

4. Eliminarea surplusului de apă – petalele de trandafiri se folosesc de ceva timp şi pentru contribuţia lor la eliminarea lichidului în exces din organism. În plus, ceaiurile cu trandafiri pot grăbi eliminarea toxinelor prin rinichi.

5. Vitamina C – este combustibilul de care are nevoie sistemul imunitar pentru apărarea organismului. În cazul unei carențe de vitamina C este recomandarea consumului a trei cești din acest ceai pe zi.

Alte beneficii:

  • oboseală cronică
  • diskinezie biliară
  • uscăciune a gurii
  • bronșită
  • faringită
  • avitaminoză
  • surmenaj.
  • paradantoză

Vinul din petale de trandafiri


Înainte ca ceaiul de trandafir să fie popular în țara noastră, existau alte leacuri care aveau la bază petalele de trandafiri. Una dintre acestea este vinul din petale. O rețetă simplă, din care iese o băutură extrem de bună și apreciată încă din cele mai vechi vremuri.

Iată care sunt ingredientele pentru vinul de trandafiri:

  • 2 litri de apă
  • 250 grame petale de trandafiri
  • 750 grame de zahăr
  • o lămâie și o portocală
  • drojdie

Se pune apa la fiert, după care se dizolvă zahărul. Se lasă să fiarbă bine. Petalele, după ce se spală se pun într-un borcan. Apoi lămâia ți portocala se decojesc și se storc bine. Sucul lor se va pune peste petalele de trandafiri. Apoi se adaugă apa fierbinte și în cele din urmă drojdia. Se pune o mânușă drept capac.

vin din petale de trandafir

Atunci când mânușa începe să se umfle înseamnă că fermentarea a început. Petalele își vor pierde din culoare și devin transparente. Acest lucru este cât se poate de normal. În următoarele 30 de zile, vinul va fierbe și va fi gata în clipa în care mânușa va începe să se dezumfle. Atunci este momentul când vinul trebuie strecurat și pus într-o sticlă. Vinul este numai bun de băut.

Citește și