Cicoarea, planta hepatoprotectoare

Cicoarea, denumită popular şi dorulet, încingătoare, ochiul fetei şi pază drumului, este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile ei curative, iar, mai recent, s-a descoperit că este un înlocuitor excelent al cafelei.

Conţine un derivat de insulina foarte eficient care transforma compuşii non-alimentari în compuşi biodegradabili.

La prepararea produselor naturale, se foloseşte atât plantă, cât şi rădăcinile. În medicină populară, cicoarea se întrebuinţa la tratarea rănilor (comprese cu frunze proaspete de cicoare), a durerilor de cap, a durerilor abdominale (ceai de cicoare), a problemelor ochilor (decoct de cicoare).

Egiptenii tratau cu fiertura de cicoare bolile de ficat şi consumau mari cantităţi de cicoare, deoarece credeau în puterea acesteia de a curăţa sângele şi ficatul de toxine. Rădăcină de cicoare este cea care este de fapt folosită ca înlocuitor al cafelei, în timp ce frunzele şi florile se utilizează în scopuri medicinale sau culinare (salate).

Ca şi cafeaua, cicoarea stimulează sistemul nervos, ajutând la creşterea puterii de concentrare. Este recomandată în stările de somnolenţă sau în astenie.

Datorită substanţelor conţinute, în special cicorina şi colină, are puternice efecte laxative, stimulând digestia. Reglează secreţia hormonilor pancreatici şi, deci, a nivelului glicemiei. Rădăcina e bogată în inulina, cicorina, colină, tanin, acid cicoric, protide, minerale şi vitamine.

Aceste substanţe reduc mult riscul de apariţie al cancerului intestinal, au proprietăţi astringente, dezinfectante, detoxifiante şi uşor antibiotice.

Cicoarea stimulează digestia, funcţia hepatică şi ajuta la absorbţia calciului şi a altor minerale în organism.

Este recomandată în: gastrite, hepatite, septicemii, enterocolite, paraziţi intestinali, hemoroizi, acnee, anemie, anorexie, artrită, depresii, dermatite, migrene, infecţii urinare, litiaze sau reumatism.

Cicoarea

Infuzia se obţine adăugând două linguri de cicoare uscată la un litru de apă clocotită. Se acoperă şi se lasa circa 10 minute. Se pot bea două căni de ceai de cicoare pe zi.

Citește și