Crușinul, laxativul din inima naturii! Proprietăți și administrare

Încă din cele mai vechi timpuri, crușinul a fost recunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare. Cu o putere vindecătoare incredibilă, în special ceaiul de crușin este indicat în problemele intestinale, afecțiunile hepatice, proasta funcționare a splinei și a vezicii biliare.

Familia: Ramnacee.
Nume latin: Frangula alnus (Rfiamnus frangula).
Numiri populare: crasici, cruşei, lemn câinesc, pasachină, sălbis.

Crușin, scurt istoric


Există texte ce datează din 1305, care ridică în slăvi „meritele” cruşinului, semnalat în ele sub numele de avemus. Este răspândi în întreaga Europă și poate să fie găsit la marginea pădurilor, în locurile cu multă umezeală. Se prezintă sub forma unui arbust, care poate să depășească cu ușurință 3 metri înălțime. Pentru a recunoaște arbustul este nevoie să priviți trunchiul arbustului, care este întotdeauna de culoare galbenă cu numeroase zone în relief de culoare albă. Fructele sunt de culoare roșie, iar atunci când se coc devin albastre.

crusin

Contrar celor afirmate despre el, cruşinul nu este periculos, ori nu are o acţiune agresivă, pentru sau asupra peretelui intestinal. Mai mult, efectul lui este în mod deosebit benefic, deoarece se prelungeşte în timp şi nu creează obişnuinţă. Spre deosebire de alte laxative, scoarţa de cruşin nu perturbă echilibrul biologic al organismului, chiar în caz de hemoroizi, de sarcină sau de colite.

Recoltarea scoarței de crușin


Se recoltează scoarţa după planta de doi-patru ani, prin lunile martie-aprilie, când încep să apară frunzele. Ea trebuie să fie netedă, fără crăpături. Se detaşează ramurile şi se fac inelări de 25-30 cm, obţinându-se fragmente inelare. Uscarea se face în loc cald, aerisit, umbros, sau la 40°C, ori prin şoc termic, la 100°C.

Dacă e uscată la umbră, poate fi folosită de-abia după un an. Dacă e utilizat şocul termic, ori e uscată la 40°C, atunci se poate
folosi imediat. Altfel produce colici. Totuși este recomandat ca să păstrați coaja un an și abia apoi s-o folosiți în diverse preparate ale medicinei tradiționale.

Proprietăți terapeutice


În medicina tradițională sau alternativă, tratamentele pe bază de crușin sunt indicate în principal pentru reglarea tranzitului intestinal. Aceste tratamente se pot prezenta sub formă de ceai, capsule sau pulbere.

Crușinul mai are și alte proprietăți terapeutice:

  • constipație – atunci când intestinul devine leneș sau există o problemă de tranzit intestinal este recomandat crușinul
  • viermi intestinali
  • afecţiuni hepatice
  • lenevirea vezicii biliare
  • hemoroizi
  • proasta funcţionare a splinei
  • varice

Ceaiul de crușin – se prepară folosindu-se o linguriță de decot la o cană de apă fiartă. După ce se fierbe apa, se adaugă crușinul și se lasă circa 10 minute. După aceea se strecoară și se bea. În cazul tranzitului intestinal lent, ceaiul de crușin își face efectul în circa 10 ore. Recomandarea este să fie băut seara.

crusin

Pulberea  – se obţine prin măcinarea fină a scoarţei, pretându-se mai bine plantele uscate artificial. Această operație se realizează abia în anul următor după ce este culeasă.

Atenționare și efecte adverse!

Nu se bea mai mult de o cană de ceai de crușin pe zi pentru că există riscul scaunelor apoase. Nu se consumă crușinul în primul an în care este recoltată scoarța pentru că va produce colici. A nu se administra copiilor sub 15 ani. Consultaţi un specialist înainte de a consuma cruşin.

Nu se consumă în cure care să depășească o săptămână pentru ca altfel va scădea dramatic nivelul de potasiu din organism.

Pentru mai multe detalii și cum se recunoaște crușinul în natură urmăriți videoclipul de mai jos!

Citește și