Cultivarea roșiilor. Secretele prețioase ale grădinarilor de succes

Cultivarea roșiilor, fie că este făcută în solar, seră sau în câmp deschis, reprezintă o provocare imensă pentru orice grădinar. Cei experimentați cunosc anumite secrete ale tomatelor, dar de cele mai multe ori nu le împărtășesc cu novicii. Aceste secrete fac de cele mai multe ori diferența într o cultură bogată sau roditoare și una modestă sau fără o producție ieșită din comun.

În acest articol, vom împărtăși cele mai bune secrete pentru cultivarea roșiilor. Iată care sunt acestea:

Pulverizarea florilor

flori-tomate


Grădinarii experimentați știu că în perioada florilor, tomatele pot fi ajutate pentru o producție mai bună. Tot ceea ce trebuie să faceți este să mixați o soluție specială din acid boric și apă și apoi să pulverizați ușor florile. Această soluție va ajuta la creșterea producției de tomate cu circa 20% și va conferi un gust dulce și aromat roșiilor.

  • 10 grame de acid boric pulbere în 10 litri de apă.

Polenizarea tomatelor în solar

palisarea-rosiilor-in-gradina


Tomatele sunt niște plante speciale, ele nu au nevoie de ajutorul albinelor sau bondarilor pentru procesul de polenizare. Atunci când se află în grădina de legume, vântul își face toată treaba, dar când plantele se află într-un solar sau o seră lucrurile se schimbă puțin. Tot ceea ce trebuie să faceți este să treceți printre rândurile de plante, bineînțeles atunci când sunt înflorite, și să le scuturați cu o mișcare delicată. După ce luați fiecare plantă în parte, este important să aerisiți solarul sau sera timp de o oră.

Geografia solarului


Dacă doriți o cultură bună și sănătoasă, solarul trebuie să fie plasat pe lungime de la est la vest. Această orientare va asigura o lumină uniformă pe tot parcursul zilei. Bineînțeles că acest sfat se aplică pentru orice cultură, nu numai pentru tomate.

Montarea aracilor

rosii-cu-araci


Regula de aur pentru o cultură bună de roșii este legarea planetelor de araci. Aceasta regulă este cunoscută de toată lumea, dar momentul în care se înfig aracii în pământ este un mister pentru cei mai mulți. Ideea principală este că rădăcina roșiei crește în etape și cu cât este mai puternică, cu atât planta va putea susține mai multe fructe. Etapele de creștere nu coincid. Prima dată se dezvoltă rădăcina, după care vegetația și abia apoi rădăcina începe iar să crească. Roșia se va lega în cea de-a doua perioadă de creștere a rădăcinii. Acel moment se poate identifica atunci când, la nivelul solului, culoarea bazei plantei se transformă din verde în albastru deschis. Atunci planta ne anunță că a venit momentul ca rădăcina să devină mai puternică și atunci este momentul când ea trebuie atașată de un arac. Această operație se numește palisare și are ca scop ajutarea planetei să crească pe înălțime și pentru a putea să-și susțină cât mai bine fructele.

Mulcirea


Mulcirea este operația prin care solul se acoperă cu materie organică sau anorganică în vederea menținerii umidității, dar și pentru împiedicarea buruienilor să atace planta. În epoca modernă, foarte muți fermieri folosesc folii din plastic pentru această operațiune. Cu toate acestea, studiile arată că un mulci organic conferă creșterea producției cu circa 30%. Așadar, folosiți paie, compost, rumeguș sau frunze pentru realizarea acestui pas important.

Copilirea și creșterea producție


Copilirea înseamnă eliminarea micilor tulpini rebele. Operațiunea este una simplă, dar migăloasă. Lăstarii se copilesc în momentul în care ating 2 cm lungime și nu trebuie lăsați să crească mai mult de 5 cm.

Îndepărtarea frunzelor


Defolierea înseamnă eliminarea frunzelor. Operaţia se face treptat pe măsură ce planta se dezvolta cu scopul de a o aerisi şi a elimina frunzele care absorb inutil hrană. Prin defoliere, efortul plantei este direcţionat către fructe şi pe cale de consecinţă acestea sunt mai mari. În primul rând trebuie eliminate frunzele care au contact cu pământul, pentru că ele sunt vinovate cu transmiterea bolilor spre plantă

Citește și