Cum să cultivi kiwi la tine acasă? Secretele pentru o cultură de vis

Unul dintre cele mai apreciate fructe exotice este kiwi. În mod normal, acest fruct crește în țările calde, dar cu puțin efort și multă pasiune, avem posibilitatea ca să-l creștem în propria casă. Etapele acestui proces sunt relativ simple, iar rezultatul va fi unul fantastic, pentru că în acest fel veți avea fructe de kiwi proaspete în orice moment al anului.

Cum să cultivi kiwi?


În primul rând este nevoie de semințe, ca în orice altă cultură. Procurarea semințelor poate părea un lucru ușor, dar există o condiție de bază. Trebuie să achiziționați fructe de kiwi organice și mai apoi să prelevați semințele.

seminte kiwi

Pasul următor este să curățați semințele de pulpă și să le lăsați puțin la uscat. După câteva zile, semințele trebuie puse la germinat, iar acestprocedeu se realizează prin folosirea unei bucăți de hârtie igienică sau de bucătărie care trebuie stropită cu apă. Semințele se plasează pur și simplu pe această hârtie udă, după care se acoperă cu un pahar, care va menține căldura.

În clipa în care semințele sunt încolțite, urmează plantarea lor. Se recomandă folosirea unui pământ special pentru flori, pentru ca semințele să să dezvolte optim. Inițial este nevoie de o glastră sau un vas mic, unde se vor planta semințele, dar ulterior se poate face transferul plantei într-o glastră mai mare.

Recomandări


  • Important! Este foarte important ca să udați periodic planta de kiwi. Are nevoie de căldură, cel puțin 22 de grade Celsius în prima fază a dezvoltării. De asemenea are nevoie de lumină naturală cât mai multă. Din acest motiv este indicat să așezați planta pe pervazul unui geam, dar să nu se afle deasupra caloriferului sau lângă o sursă mare de căldură.

kiwi

  • Un alt aspect foarte important, în momentul germinării este indicat să ridicați paharul de pe semințe de câteva ori pe zi pentru a se asigura ventilația optimă.
  • Atunci când micuțele plante au răsărit, trebuie udate cu ajutorul unui pulverizator. Nu turnați apă cu paharul sau orice alt instrument, prin care le puteți inunda.
  • Kiwi este un arbust și după ce ajunge planta la o anumită dimensiune, trebuie mutată într-un ghiveci mult mai mare. Atenție! Nu plantați arbustul în grădină, pentru că nu este aclimatizat și nu va față iernii, decât dacă este trecut printr-o perioadă de aclimatizare.

Despre kiwi – secrete de cultivare


Kiwi este un arbust, care seamănă foarte vine cu vița de vie. Perioada de dezvoltare se face pe parcursul mai multor ani.

plantatie kiwi

  • Primul an – dezvoltă tulpina și câțiva muguri
  • Anul doi – dezvoltă cordoanele și crește considerabil
  • Anul trei – dezvoltă coardele producătoare. Acestea trebuie ținute cât mai departe una de cealaltă pentru că au tendința de a se încolăci. Se recomandă ca ele să fie lăsate să producă 2-3 ani, după care trebuie îndepărtate și lăsate altele noi să crească
  • Anul patru – planta este dezvoltată complet și începe să producă fructe zemoase.

Aclimatizarea


Acest procedeu nu este complicat, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte. În mod normal, kiwi nu este un arbust care crește în România, dar are o putere de adaptare incredibilă. Cu toate acestea, arbuștii, pe timp de iarnă, trebuie ajutați și protejați cu orice tip de izolație. Cea mai sensibilă este rădăcina, din acest motiv ea trebuie acoperită cu orice tip de izolație.

Citește și