Cum se face berea acasă? Rețetă veche de sute de ani, ușoară și ieftină

Te-ai săturat de berea din comerț sau pur și simplu dorești să faci o vere delicioasă la tine acasă? Dacă răspunsurile sunt afirmative, atunci îți vom prezenta o rețetă tradițional românească și pașii aferenți.

Berea făcută acasă este mult mai gustoasă și mai bună decât orice bere din ciclul industrial. Ingredientele sunt puține și ieftine, iar după o perioadă de timp, vei putea bea, poate, cea mai bună bere din lume. Mai mult de atât, prietenii tăi te vor întreba ”cum să fac berea acasă?”, pentru că le va place și lor.

Ingrediente necesare: –


  • 400  grame de orz (trebuie folosit cel netratat chimic sau modificat genetic)
  • 50 grame de conuri de hamei
  • drojdie de bere

Aceste ingrediente se folosesc pentru 1L de bere. Dacă doriți să faceți mai multă bere, atunci trebuie să multiplicați aceste cantități cu cantitatea dorită.

Pasul 1


Primul pas constă în păstrarea într-un loc răcoros a boabelor de orz. În acest fel vă puteți da seama care sunt bune și care sunt stricate. Acestea din urmă trebuie îndepărtate pentru că nu pot fi folosite în această rețetă.

Pasul 2


După ce au fost atent selectate, boabele de orz se pun într-un borcan. Acestea trebuie să ocupe 1/3 din spațiul borcanului, iar celelalte două părți trebuie acoperite cu apă. Atenție! Nu folosiți apă de la robinet pentru că are o concentrație prea mare de clor. Bunicii noștri foloseau apă din fântână și ieșea o bere excelentă, dar voi puteți folosi apă plată.

Peste borcan se va pune o folie udă, pentru a se închide etanș. Apoi se va lega la gură cu o funie sau orice altceva. Borcanul se va pune într-un loc răcoros, de exemplu o cămară, pentru o zi.

Pasul 3


A doua zi borcanul se desface și se aruncă apa. Apoi grăunțele vor fi stropite cu puțină apă pentru a se menține ude. Apa se va schimba din patru în patru ore, până ce aceste boabe vor da colț.

Pasul 4


Acum este momentul ca grăunțele de orz încolțite să fie zdrobite. Acestea trebuie zdrobite și amestecate până se formează decotul. De partea cealaltă, conurile de hamei se pun la fiert într-un litru de apă. După ce a dat în fiert, se stinge focul și se lasă să se răcească până la 40 de grade, adică până când apa rămâne călduță. Se toarnă lichidul peste grăunțe și se lasă să se răcească. Apoi se adaugă drojdia și se lasă totul la fermentat într-un loc cu puțină lumină.

Pasul 5


Se strecoară lichidul și se trage în sticle. Berea este aproape gata, pentru că mai trebuie să se odihnească pentru 3-4 săptămâni. Produsul final este un adevărat deliciu.

Citește și