Cum se face cea mai bună mămăligă? Secretele marilor bucătari

Pe lângă celebri mici și gustoasa fasole cu ciolan, una dintre cele mai populare rețete este cea a mămăligii. În fiecare zonă, există numeroase rețete de mămăligă, dar cu toate acestea, cea mai bună mămăligă are anumite secrete ascunse, pe care puțini le cunosc.

Istoria mămăligii nu este una atât de vastă precum se crede. În forma actuală, a apărut pe mesele românilor pe undeva pe la începutul secolului al XVII-lea, atunci când porumbul a început să fie cultivat pe teritoriul țărilor române. Înainte de existența mămăligii, românii din vremuri străvechi făceau un terci din hriscă, năut sau mei.

În esență, mămăliga a fost inițial preparată precum un terci. Meiul a fost înlocuit cu făina din porumb și astfel s-a născut deja celebra mămăliga.

Fiecare zonă cu mămăliga ei


Fiecare zonă din România are tradițiile ei culinare. Mămăliga în Maramureș se prepară altfel decât în Oltenia sau în alte zone. Cu toate acestea, mămăliga are la bază aceleași componente (apă, mălai și sare), numai că în funcție de zonă se mai adaugă diferite ingrediente. De exemplu în Bucovina se face mămăliga cu cartofi, în Oltenia se adaugă brănză, iar în alte zone slănină de porc, untură sau chiar ceapă.

Nu o sa publicăm rețete de mămăligă și nici nu o sa le descriem, pentru că acestea sunt arhicunoscute, dar putem să sfaturi cu privire la cum se poate face cea mai bună mămăligă, indiferent de rețeta pe care o știți sau o folosiți.

Cum se face cea mai bună mămăligă?


1.Unul dintre cele mai populare sfaturi, când vine vorba despre mămăligă, este că trebuie fiartă la foc mic și mestecată foarte bine. De ce se mestecă? Pentru ca să nu facă cocoloașe.

2. Dacă nu vreți să mestecați în mămăligă pentru circa 20 de minute până se prepară, atunci tot ceea ce trebuie să faceți este să stropiți mălaiul cu apă rece înainte să-l puneți la fiert. Nu se vor mai face cocoloașe și nu mai sunteți nevoiți să mestecați în ea până vă obosește mâna.

3. Pentru ca mămăliga să iasă mult mai gustoasă atunci țineți minte următoarele secrete:

  • dacă folosiți mălai grișat, puneți două linguri de făină
  • dacă folosiți mălai normal, puneți două linguri de griș
  • în ambele cazuri, pentru un gust rafinat, nu uitați să adăugați 2 linguri de ulei de măsline

4. Un alt secret al mămăligii, cunoscut numai de marii bucătari, este că ea trebuie fiartă în cantități egale de apă cu lapte și în cantități egale de mălai normal cu mălai grișat.

Citește și