Cum se face cel mai bun compost! Secretele grădinarilor de succes

Compostul este cel mai bun îngrășământ cu care se poate face agricultură în adevăratul sens al cuvântului. Natura ne oferă exact ceea ce avem nevoie, noi doar trebuie să știm să ne folosim de forța ei imensă. Cei mai experimentați grădinari sunt de părere că dacă compostul este folosit, producția de legume va crește considerabil.

Există două metode de realizare a compostului: compostul la rece și cel fierbinte.

Compostul la rece


Nu este cea mai recomandată metodă de a face compost pentru că are numeroase inconveniente. În primul rând, compostul la rece necesită numeroase componente organice, care sunt lăsate în voie ca să se descompună. Acest proces poate să dureze până la 12 luni și nu distruge în totalitate germenii patogeni și nici bolile plantelor din compost. În acest fel, bolile și dăunătorii se pot propaga în toată grădina și nu este deloc indicat să folosiți această metodă de a crea compost.

Compostul la cald


Această metodă este mult mai rapidă, circa 18 zile, dacă se respectă proporțiile materialelor organice. Una dintre cele mai celebre metode de a face compost este metoda Berkeley, care a fost certificată la Universitatea din California. 

Materiale necesare: 

  • masă verde – care cuprinde frunze, crengi verzi, resturi de legume de prin casă
  • masa maro – lemne sau crengi uscate, frunze uscate

Atunci când se face compostul, trebuie să se pună 3 părți de masă verde și o masă maro. Se recomandă adăugarea gunoiului de grajd în masa maro. Acesta va accelera procesul de descompunere.

compost

Această metodă garantează un compost excelent în doar 18 zile.

Alte cerințe:

  1. Temperatura de compostare este menţinută între 55-65 grade Celsius.
  2. Raportul C:N (carbon: azot) in materialele folosite pentru compost este de aproximativ 25-30 de părţi de carbon la o parte azot.
  3. Grămada de compost trebuie să fie de aproximativ 1,5 m înălţime.
  4. Crengile, bucăţile de lemn, în general orice material bogat in carbon, trebuiesc mărunţite, de exemplu cu un tocător pentru mulci.
  5. Compostul este întors din afară spre interior şi invers, pentru a amesteca materialele între ele.

După ce se formează grămada de compost este necesar ca 4 zile să fie lăsată să fiarbă și apoi din 2 în 2 zile trebuie întors materialul pentru a se oxigena și astfel se accelerează procesul chimic. În doar 18 zile compostul este gata și poate fi folosit ca îngrășământ pentru orice tip de cultură.

Citește și