Cum se face socata? Socata rețeta bunicii este cea mai bună

Primăvara a bătut de mult la ușă și florile de soc au înflorit. Este vremea unei socate făcută din rețeta bunicii, așa cum numai pe vremuri se făcea cel ai bun suc din soc.

Mai jos vă prezentăm o rețetă extrem de simplă și de gustoasă pentru o socată așa cum numai bunicii noștri au avut șansa să o bea. Sănătoasă și plină de vitamine, socata este mult mai bună decât orice suc, pe care îl găsim în magazine.

Ingrediente necesare


15-20  flori mari soc – se pot adăuga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat
1 kg de zahăr – se poate înlocui cu miere
2-3 lămâi mari
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Modalitate de preparare socată rețeta bunicii


Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați.

Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară).

Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust. Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider. Se servește rece.

socata

SOCATĂ reţetă buniciiDe asemenea, se poate folosi miere în loc de zahăr. Această variantă de socată după rețeta bunicii este mult mai sănătoasă decât cea cu zahăr.

Citește și