Cum se prepară alifiile din plante acasă? Rețetele bunicii – alifii pentru răni, eczeme și reumatism

Alifiile din plante au fost cunoscute și utilizate de sute sau chiar mii de ani. Acestea erau preparate în casă și erau utilizate doar ingrediente naturale, spre deosebire de cele din ziua de astăzi, care sunt preparate industrial, iar ingredientele sunt discutabile.

Unguentele din plante sunt și destul de scumpe în comerț, iar indicația noastră este să le pregătiți în casă pentru rezultatele cele mai optime. Pentru fiecare boală există un tratament, dar noi am ales să vă prezentăm câteva rețele de alifii din plante, pe care le puteți prepara cu ușurință.

Alifie pentru cicatrizarea rănilor


Un bun cicatrizant şi antiinfecţios este şi unguentul pe bază de mărul lupului. Planta uscată se macina fin cu râşniţă de cafea şi se cerne de două ori printr-o sită de făină.

Mod de preparare: Se iau 3 linguriţe din această pulbere extrem de fină şi se pun în untura, atunci când acesta are consistenta semilichidă, amestecându-se foarte bine, până se omogenizează perfect. Se păstrează la frigider.

Uz extern: Unguentul e folosit pentru zgârieturi, răni închise (inclusiv cele rămase de pe urmă operaţiilor chirurgicale), arsuri, ulcere pe piele, inclusiv ulcere varicoase. De asemenea, este util în tratarea tumorilor benigne şi maligne.

Se aplică pe zonele afectate, de 2-3 ori/zi. Deoarece efectul cicatrizant al acestei plante este foarte puternic, este bine ca înainte de a aplica alifia pe răni să se facă o dezinfecţie cu alcool.

Stratul de unguent nu trebuie să fie prea gros, ci atât cât să fie absorbit de piele. Plantă este toxică pentru uz intern, motiv pentru care va fi manipulată cu grijă şi nu va fi lăsată la indemsna copiilor. Unguentul nu va fi aplicat pe răni deschise, mai ales atunci când au o întindere mare.

Alifie pentru tratarea exzemelor


Cu alifie de ventrilica tratăm eczemele.

Mod de preparare: Pentru prepararea unguentului, se fac 250 ml suc proaspăt din plantă care se amestecă cu 200 ml alcool. Se lasă la macerat o săptămână. Se filtrează, se adaugă 100 ml apa de trandafiri, 100 ml alcool, 200 g grăsime topită şi se amestecă până la omogenizare pe baie de aburi.

Unguentul din muguri de plop se face din 20 g muguri de plop zdrobiţi care se stropesc cu 5 ml alcool. Amestecul va fi lăsat 24 de ore, apoi se adaugă 100 g de untura, 5 g ceară de albine şi se omogenizează la cald. Se lăsă pe baie de aburi timp de 3 ore, apoi se filtrează. Se păstrează în vase de sticlă, la frigider.

Mod de utilizare: Are acţiune cicatrizantă şi antiseptică. Alifia din frunze de şoc se prepară din frunzele şi sucul obţinut din fructele de şoc, amestecat foarte bine cu untura sau unt clarifiat.

Unguentul are acţiune antiinflamatoare, cicatrizanta şi antinevralgica. Pentru tratarea eczemelor se poate prepara un unguent de frunze de podbal, urzică, trei fraţi pătaţi şi cimbru. Amestecul împiedica înmulţirea bacteriilor, acţionând direct asupra lor. De asemenea alifia are şi un bun efect epitelizant.

Alifie împotriva reumatismului


Unguentul de sunătoare are un rol important în combaterea senzaţiilor de durere, usturime sau mâncărime. Ea este prin excelenţă o alifie calmantă, fiind extrem de utilă în diminuarea suferinţelor, dar şi pentru vindecarea arsurilor de gravitate mică şi medie, inclusiv a celor solare, a alergiilor şi a altor afecţiuni dermatologice.

Mod de preparare: Planta proaspătă, mărunţita, cam 20-50 de grame, se pune în 100 grame grăsime şi se dă în clocot scurt. Se răceşte, iar după 10-12 ore, amestecul este reîncălzit, filtrat şi poate fi folosit ca unguent.

Un extern: Pentru combaterea mâncărimilor pielii şi a usturimii se adăugă în unguentul de sunătoare 10 picături de ulei volatil de mentă. Unguentul cu ardei iute e bun contra reumatismului, are efecte de intensificare a circulaţiei sanguine periferice şi de redare a mobilităţii articulaţiilor. Se foloseşte în artrite, poliartrite reumatoide, la masaj uşor în nevralgie şi în crizele de lombosciatica, pe articulaţiile dureroase.

Pe perioada anotimpului rece va fi de un real ajutor persoanelor friguroase, care au extremităţile corpului reci, cu circulaţia slabă. Acest unguent nu este suportat de toată lumea, capsicina din ardeiul iute putând declanşa reacţii alergice severe. Din acest motiv, înainte de a folosi unguentul, se va faceun test, întinzându-l pe o porţiune mică de piele. Dacă apar inflamaţii, senzaţii de mâncărime sau usturime intensă, înseamnă că aveţi sensibilitate alergică la acest produs.

Citește și