Cum se taie și se curăța o găină de intestine și măruntaie! Trăiește sănătos

Cum se taie o găină? Cum se curăță aceasta pentru ca mai apoi să fie gătită? Acestea sunt două întrebări legitime atunci când te-ai hotărât să mănânci sănătos și să eviți pe cât posibil carnea dubioasă din magazine. În acest articol vom încerca să vă prezentăm procesul de pregătirii cărnii de pui sau de găină crescută ecologic în libertate.

Viața de la oraș a schimbat cultura alimentară a celor mai mulți dintre noi. Atunci când vrei să mănânci sănătos, trebuie să te întorci la obiceiurile bunicilor noștri și să ai în vedere că nu întotdeauna este ușor să ajungi să-ți pregătești hrana atunci când trebuie să pornești de la zero.

Cum se taie o găină?


La prima vedere pare un act barbar. Și este dacă animalul, fie găină, porc sau orice alt animal sacrificat, nu este respectat. În vremea în care nu existau magazine sau carnea se procura doar din curte, oamenii aveau un respect pentru animale. Aceștia, în primul rând, le iubeau. Pentru că le creșteau de mici și erau conștienți că acele animale îi vor ajuta să-și crească copiii sănătoși și puternici.

Sacrificarea unui animal nu este un lucru simplu. Nu se bagă cuțitul ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Bunicii noștri, sau oamenii din vechime, după ce sacrificau animalul își făceau semnul crucii și îi mulțumeau animalului pentru carnea oferită. Semnul crucii era făcut nu doar în semn de respect, dar și pentru carne, care să se purifice astfel. Așadar, întotdeauna când sunteți nevoiți să sacrificați un animal, s-o faceți cu respectul cuvenit. Așa funcționează natura și așa trebuie să se întâmple, indiferent că ne place sau nu!

Cum se taie și se curăța o găină de intestine și măruntaie?


Pasărea trebuie jumulită – se încălzește apă într-un vas, după care găina trebuie înmuiată în apa respectivă. Nu se toarnă apă pe pasăre! Se trage ușor de pene, care odată înmuiate se vor desprinde.

Pasarea curățată de pene – Acest procedeu se numește pârlire. Se ia pasărea și se pârlește deasupra unei flăcări. În zilele noastre flacăra de la aragaz, dar în vremurile de mult apuse se folosea cea de la plita cu lemne. Pasărea se întoarce rapid pe toate părțile. până când puful și tuleiele dispar definitiv. Dacă din întâmplare pielea găinii s-a înnegrit aceasta se poate freca cu mălai. După ce este curată, găina se spală cu apă rece.

Înlăturarea extremităților – Acum trebuie îndepărtat ciocul cât și ghearele. Acestea se taie cu un cuțit. Ciocul trebuie scos cu tot cu gâtlej.

Scoaterea intestinelor – Curăţatul propriu-zis al păsării de intestine şi măruntaie începe cu o tăietură pe lăţime, deasupra pieptului, sub gât, când se scot şi se aruncă beregata şi guşa. Urmează o a doua tăietură, tot pe lăţime, în partea inferioară a pieptului, între copane. Se introduce mana în pasăre şi se scot cu grijă măruntaiele şi toate intestinele, astfel încât să nu se spargă fierea. Se verifică apoi până la gât să nu rămână nimic înăuntru. Fierea se îndepărtează prin tăiere. Se taie mai mult în jurul ei, că o ţăncuşa, pentru a evita spargerea ei şi răspândirea conţinutului pe ficat. Se taie partea de deasupra târtiţei dar şi cea de dedesubt, aruncând şi ultima parte a intestinului care a mai rămas.

Curățarea pipotei – Pipota se taie în două și se curăță în interior prin îndepărtarea pieliței. Aceasta se păstrează pentru ciorbă sau alte preparate.

Spălarea – Acesta este ultimul pas și găina, după ce a fost curățată de măruntaie se spală în mai multe ape. Apa întotdeauna trebuie să fie rece.

Iată și un video care prezintă lucrurile mult mai explicit!

Citește și