De ce refuză unii oameni să folosească cuptoarele cu microunde?

Cuptorul cu microunde a devenit la fel de comun în ziua de astăzi, precum mașina de spălat sau prăjitorul de pâine din bucătărie. Cu toate acestea, există numeroși oameni care evită pur și simplu să utilizele cuptorul cu microunde, din diverse motive.

Sunt îngrijorați că emite radiații dăunătoare


Acest subiect este unul foarte controversat, dar există diverse studii care susțin că radiațiile cuptoarelor cu microunde nu sunt chiar atât de nocive.

„Radiații“ este doar un termen folosit pentru a descrie valuri de energie asupra spectrului electromagnetic, care include undele radio, lumina vizibila si razele X . Cuptoarele cu microunde funcționează prin emisia de radiații cu microunde, ale căror lungimi de undă sunt puțin mai scurte decât undele radio folosite în tehnologia radar. 

Aceste valuri sunt folosite pentru a pune în mișcare moleculele de apă din interiorul alimentelor. Acestea se agită de milioane de ori pe secundă, pentru ca într-un final să emane căldură. În acest fel se încălzesc alimentele.

Chiar dacă anumite radiații din spectrul electromagnetic sunt foarte periculoase, microundele nu sunt chiar atât de periculoase.

Se distrug nutrienții din hrană


cuptoarele cu microunde

În filmul „American Hustle”, personajul Rosalyn Rosenfeld primește un cuptor cu microunde în dar . Ea îl numește „cuptor științific” și încearcă imediat să încălzească hrana. După ce procesul de încălzire s-a terminat, soțul exasperat o întreabă cum poate fi atât de proastă și îi spune: „Știi, acest cuptor distruge toată hrana noastră!”

Deși ideea că microundele distrug nutrienții din hrana noastră este la fel de veche ca și aparatul în sine, se dovedește că opusul este adevărat. Hrana își pierde valoarea nutritivă atunci când este gătită într-o mulțime de lichid la căldură mare pentru o lungă perioadă de timp. Lucrurile bune din alimentele pe care le consumăm se conservă cel mai bine prin gătirea rapidă și folosirea a puțină apă. Studiile sugerează că microundele păstrează cel mai bine nutrienții.

Alimentele nu se încălzesc uniform


cuptoarele cu microunde

Acesta este un alt mit. În timp ce cuptoarele tradiționale încălzesc hrana de la exterior la interior, cuptoarele cu microunde o încălzesc de la interior la exterior. Hrana nu se încălzește uniform în momentul în care cuptorul nu este folosit în mod corespunzător.

Proteinele, grăsimile și moleculele de amidon se încălzesc mai greu decât apa, iar prezența unei sării prelungește și timpul de gătit.

Fiecare aliment necesită un alt timp de încălzire sau gătire și din acest motiv s-a născut mitul că alimentele nu se încălzesc uniform.

Referințe

iuhealth.org – How Your Microwave Can Help You Eat Healthier

Citește și