Insecte benefice! Cum se pot combate dăunătorii din grădină pe cale naturală?

Atunci când vine vorba despre o cultură bio, adică nu se dorește utilizarea produselor chimice, unii dintre cei mai mari dușmani ai grădinarilor sunt insectele dăunătoare. Dar pentru că natura a fost concepută după un plan bine stabilit, ea oferă soluții și alternative fiecărei probleme.

Aceste soluții erau cunoscute în cele mai vechi timpuri, dar în prezent, grădinarii preferă să apeleze la soluțiile chimice din motive materiale. Nu este foarte important ceea ce conține o legumă sau o fructă, ci să arate bine și să se vândă. Dar atunci când producții propriile legume pentru consumul propriu, această ecuație se modifică dramatic, pentru că nimeni nu ar vrea să pună în pericol sănătății familiei sale. Și atunci, poate vă veți întreba, care este soluția pentru a combate dăunătorii pe cale naturală?

Insectele benefice și nu pesticide


Insecticidele provoacă un mare cerc vicios, pe care puțini îl cunosc. În primul rând substanțele chimice nu omoară toate speciile de insecte. Unele sunt extrem de rezistente, sau au devenit în timp. Un alt aspect critic este că atunci când se utilizează pesticidele mor toate tipurile de insecte. Și cele bune, dar și cele rele.

Problema majoră este că se produce un dezechilibru în natură, iar la următoare infestare pagubele vor fi și mai mari. De ce? Pentru că fiecare tip de insectă are o perioadă diferită de dezvoltare și este posibil ca cele dăunătoare să se dezvolte mai repede decât cele benefice și astfel ecosistemul este zdruncinat. Când nu ai prădători este normal să te dezvolți în voie.

Ce insecte să atragi în grădina ta?


Cărțile de specialitate ne învață că există o sumedenie de insecte benefice. Acestea nu sunt considerate astfel pentru că de cele mai multe ori informația ajunge distorsionată la grădinari. Iată o listă cu insectele pe care trebuie să le atragi în grădina ta:

Albina – este una dintre cele mai importante insecte de pe această planetă. Specialiștii susțin că dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai avea de trăit doar 4 ani. Albinele nu se hrănesc cu alte insecte, dar joacă un rol crucial în orice grădină. Acestea ajută la polenizarea florilor și fac posibilă existența numeroaselor legume și fructe pe masa noastră.

Cum se atrage albina în grădină? Plantează floarea soarelui, limba mielului sau alte flori viu colorate!

Chrysopa – această insectă face parte din familia Chrysopidae şi poate fi atrasă în grădina plantând plante precum floarea soarelui, coada şoricelului sau chimen. Sunt foarte utile în grădina deoarece larvele acestor insecte se hrănesc cu pureci şi păduchi, dar şi cu molii şi omizi de mici dimensiuni.

Viespea – la prima vedere pare o insectă fioroasă, de care fuge toată lumea. Înțepătura sa poate fi dureroasă și din acest motiv foarte mulți oameni ard cuiburile de viespii. În realitate, viespea joacă un rol foarte important în grădină. Ele se hrănesc cu păduchi pomilor fructiferi, omizi, viermii fructelor, musculițe albe și larvele ale porumbului.

Cum se atrag în grădină? Cine vrea să aibă viespii în grădina le poate atrage plantând meri sau viţa de vie, dar şi plante precum coada şoricelului, coriandru sau pătrunjel.

Păianjenul – o altă insectă înfiorătoare în opinia necunoscătorilor. Însă, păianjenul țese pânza cu care va prinde numeroase insecte dăunătoare. El este o binecuvântare în orice grădină.

Carabide – aceşti gândaci fac parte din ordinul coleopterelor. Datorită dimensiunilor însemnate nu vor trece neobservate. Acestea se hrănesc cu larve şi omizi, dar şi cu larvele gândacilor de Colorado, fiind ideale pentru culturile de cartofi.

Cum se atrag în grădină? Sunt insecte timide şi pentru a le atrage aşezaţi pietre pe lângă culturile de cartof.

Muştele- nu toate muştele sunt bune pentru grădină. Din categoria insectelor benefice fac parte însă muştele din familia Tachinidae. Acestea au ochii mari şi mai roşii decât muştele de casă. Sunt utile pentru că se hrănesc cu omizi şi viermii care atacă varză.

Cum se atrag în grădină? Pentru a le atrage trebuie să plantaţi flori cu mult polen şi nectar.

Libelula – face parte din ordinul Ordonată, subordinul Anisoptera. Libelulele sunt şi ele insecte benefice deoarece curata grădină de ţânţari, afide şi muşte. Acestea sunt atrase de apă sau plante de apă, aşa că aşezaţi prin gradadina, în locuri care nu va incomideaza, câteva recipiente cu apă. De asemenea puteţi planta şi plante de apa cum ar fi chimenul sau feniculul.

Gărgăriţele – aceste insecte simpatice şi benefice sunt cele mai bune în grădină. Fac parte din familia Coccinellidae şi au un colorit viu, roşu cu pete negre sau galben cu pete negre. În prezent sunt peste 5000 de specii de buburuze.

Gărgăriţele adulte, dar şi larvele lor consuma o cantitate enormă de afide, musculiţe, orice insectă mică cu un corp moale, dar şi ouăle acestor. În plus, picioarele gărgăriţelor emana o substanţă urât mirositoare care ţine la distanţă dăunătorii.

Buburuzele au nevoie şi de nectar înainte de a se reproduce. O femelă poate depune între 200 şi 1000 de ouă într-un an.

Cum se atrag în grădină? Pentru a atrage gărgăriţe plantaţi păpădie, mărar, muştar, coriandru, fenicul, coada şoricelului, crăiţe, gălbenele, etc. Buburuzele vor sta în grădina atâta timp cât vor avea suficientă hrană. Bine de ştiut este că adoră apă.

Citește și