Nivelul global al IQ-ului este în scădere! Suntem mai puțini inteligenți decât părinții noștri

Un studiu, realizat de specialiștii de la Ragnar Frisch din Norvegia, demonstrează că din 1970 și până în prezent, nivelul global al IQ-ului a scăzut drastic. Suntem mai puțin deștepți decât părinții sau bunicii noștri!

IQ-ul în scădere drastică


O echipă de specialiști din Norvegia, a realizat un studiu interesant despre nivelul de inteligență al oamenilor. Studiul, intitulat „Procesele Academiei Naționale de Științe”, susține că oamenii în loc să evolueze, devin mai proști. Studiul a constat în măsurarea nivelului de IQ din ultimii aproape 50 de ani. Concluziile sunt cât se poate de clare și concise.

De exemplu, la mijlocul secolului trecut, oamenii erau mai inteligenți decât cei din prezent. În acele vremuri, nivelul mediu al IQ-ului global se situa în jurul valorii de 91 de puncte.

În prezent, lucrurile sunt de-a dreptul șocante și nivelul mediu al IQ-ului la nivel mondial este de doar 84 de puncte. O scădere extrem de mare, în condițiile în care tehnologia avansează atât de rapid.

Studiul a fost realizat prin comparația a 730.000 de rezultate ale testelor de inteligență.

Ce de nu suntem mai inteligenți decât bunicii noștri?


În urma acestui studiu, numeroși specialiști au încercat să găsească un răspuns acestei tendințe. Se vehiculează că un prim aspect, extrem de important, este dieta. În trecut, adică la jumătatea secolului trecut, oamenii mâncau mult mai sănătos în comparație cu cei din ziua de astăzi. În acele vremuri nu existau atât de multe otrăvuri în alimente și aceasta poate fi o explicație.

O altă explicație este nivelul mult mai crescut al educației. Bunicii noștri, chiar dacă făceau mai puțină școală decât noi, se pare că informația era mai comprimată și asimilată mult mai bine decât în prezent.

De asemenea, oamenii de știință se referă la acest fenomen precum la efectul Flynn. Acest efect spune că secolul trecut oamenii au atins un nivel ridicat al inteligenței și s-au menținut acolo pentru o perioadă de timp. După ce efectul Flynn, curba inteligenței a început să scadă și odată cu ea și inteligența umană.

Referințe

www.pnas.org / … 
medicalxpress.com / …

Citește și