Obligeana, vindecă sistemul digestiv! Proprietăți și tratament

Obligeana este planta cunoscută, în popor, sub numele de doctorul sistemului digestiv. Pe lângă acest atribut, obligeana poate vindeca artrita sau chiar să accelereze metabolismul în procesul de slăbire.

Obligeana este originară din India, dar se găseşte şi la noi, prin mlaştinile din nordul Moldovei şi Transilvania. Planta mai are şi alte denumiri: buciumaş, calamar, calamuz, speteaza, trestie-mirositoare.

Folosim de la ea rădăcinile, cu miros aromat plăcut şi gust amărui. Compoziţia lor recomanda obligeana ca stimulent al secreţiilor gastrointestinale. Are proprietăţi antibacteriene şi insecticide. Se întrebuinţează sub formă de macerat apos şi decoct, ca stimulent gastric.

Rădăcina mai este folosită şi în balonări, colici, ajuta şi în dereglări glandulare şi artrită. Contribuie la curăţirea de mucozităţi a intestinelor şi stomacului. Accelerează metabolismul.

Oamenii neobişnuit de slabi ar trebui să bea ceai de obligeana şi să facă din când în când câte o baie completă cu această plantă.

Obligeana se recomanda în cazul funcţionarii proaste a rinichiului. Rădăcina uscată, mestecata încet, îi poate dezobişnui pe fumătorii împătimiţi. Ochii slăbiţi se ung de mai mult ori pe pleoape cu suc proaspăt stors din rădăcină de obligeana. După câteva minute, se spala cu apă rece. Băile cu această plantă ajuta în degerături.

Vinul de rădăcină de obligeana


Tot în scopul de a stimula pofta de mâncare se poate folosi şi vinul de rădăcină de obligeana preparat astfel: 100g rădăcina mărunţita se lasă să macereze la rece timp de 8 zile în 1000 ml vin roşu, apoi se strecoară şi se adăugă lichidului rezultat, completat la volumul iniţial tot cu vin, 100-200 g zahăr şi se bea câte un păhărel înaintea meselor principale.

Ceaiul de obligeana


Ceaiul se prepară doar că extract rece: o linguriţă rasă de rădăcini pulbere se lasă peste noapte într-un litru de apă. Dimineaţa se încălzeşte uşor şi se strecoară.

Se bea înainte şi după fiecare masă principală câte o înghiţitură. Din rizomi se mai prepara şi o tinctura din care se pot lua de două ori pe zi câte 20 picături înaintea meselor principale.

S-a constatat că un tratament îndelungat cu obligeana a avut efecte uimitoare în ulcere şi cancere intestinale. Industria alimentară foloseşte obligeana că aromatizant pentru lichioruri. Rizomii acestei plante intra în compoziţia ceaiului tonic aperitiv.

Citește și