Pâinea albă, un aliment nociv care distruge silueta și atrage cancerul

Unul dintre cele mai nocive alimente din magazine este pâinea albă. Aceasta este o adevărată bombă pentru sănătatea umană și trebuie scoasă fără doar și poate din alimentația zilnică.

Faină din care se face pâinea albă este săracă în fibre alimentare, vitamine şi minerale şi conţine peroxid de benzoil, folosit şi în produsele de albire a dinţilor.

Pâinea albă atrage cancerul

Consumată zilnic, pâinea albă şi pufoasă poate fi cauza apariţiei cariilor, a supraponderalităţii şi obezităţii, dar şi a cancerului la rinichi. Printre cei mai periculoşi compuşi care se pot găsi în pâine, albă sau neagră, se număra oxidanţii şi agenţii de conservare. Sulfatul de sodiu sau bromatul de potasiu pot cauza migrene, iritaţii sau chiar greaţă şi vărsături. Sulfatul de amoniu este un tip de sare anorganică folosită la aluat.

Mulţi producători de pâine îl folosesc pentru a obţine acel miez pufos, care produce balonări. Această substanţă, combinată cu caramelul, da pâinii o nuanţă maronie. Dar sulfatul de amoniu este şi îngrăşământ, ignifug sau ingredient folosit la bombe.

Pâinea feliată nu este pâine!

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug.

Este recomandat consumul de pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare), deoarece numai așa pot beneficia de substanțe minerale (calciu, fosfor și fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 și B6) și vitamina PP.

O pâine sănătoasă

O pâine sănătoasă este cea graham sau din faină de secară. Dar nu de la marile magazine (în niciun caz feliată), ci făcută acasă. Un aparat de făcut pâine reprezintă o investiţie în propria sănătate. Atenţie şi la faină, puţine sortimente nu conţin E-uri sau coloranţi care-i conferă culoarea neagră.

Atunci când cumpăraţi pâine integrală, alegeţi-o pe cea care are faina integrală menţionată prima pe lista ingredientelor, nu cea rafinată. Cele mai multe vinuri îmbuteliate conţin bisulfit de sodiu (E222), care este un conservant sintetic, folosit şi la curăţarea vasului de toaletă. E deosebit de nociv pentru persoanele cu astm. Bisulfitul de sodiu mai este folosit în hrană pentru animalele de companie, chipsuri şi alimente murate.

Referințe

Studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România în luna septembrie 2015 arată că 
pâinea pe care majoritatea românilor o consumă zilnic e plină de otrăvuri periculoase 
- http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiul-privind-calitatea-p%C3%A2inii-feliate/MzAyLTA.html
Citește și