Secretele Revoluției de la Timișoara 16-20 decembrie

Prăbuşirea comunismului în Europa de Est s-a realizat mai repede decât adepţii acestui regim şi-au imaginat vreodată. Comunismul părea înaintea anului 1989 un regim greu de răsturnat, însă mizeria, cenzura, foamea, teroarea, au fost motivele determinante pentru care cei mai curajoşi dintre cetăţenii statelor comuniste au avut curajul de a ieşi în stradă şi de a protesta.

În acest context de profundă saturaţie, nici gloanţele ucigaşe nu mai speria pe nimeni. Se dorea libertate chiar cu preţul morţii.

Revoluția din 1989 în România a început la Timişoara. Un eveniment absolut nesemnificativ urma să declanşeze o serie de evenimente care au dus la prăbuşirea regimului comunist în România. Pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie evacuat deoarece făcuse comentarii critice la adresa regimului, comentarii interpretate de regim ca fiind o incitare la revoltă.

La cererea guvernului, pastorul a fost revocat din post şi trebuia să părăsească apartamentul la care avea potrivit calităţii sale de pastor. Enoriaşii bisericii s-au adunat în jurul casei pastorului, încercând să-l protejeze de gestul autorităţilor comuniste. În scurt timp, trecătorii au umplut Piaţa Operei din Timișoara, revolta luase proporţii.

Primarul Timişoarei, Petre Moţ speriat de ceea ce văzuse, a decis să renunţe la decizia de evacuare a pastorului, însă era prea târziu, mulţimea era decisă să continue protestul. În aceeaşi perioadă, în mai toate ţările comuniste avusese loc revolte anticomuniste iar posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii transmiteau ştiri despre aceste evenimente.

Furia mulţimii devenea evidentă, ca atare Securitatea a intervenit în forţă. La 17 decembrie 1989 Ceauşescu a dat ordin să se tragă în manifestanţi, dată la care au căzut primii martiri ai revoluţiei.

Zilele următoare au adus teroare, sânge şi moarte. Timişoara arăta ca un teatru de război iar autorităţile comuniste făceau eforturi să scape de cadavrele celor ucişi din ordinul dictatorilor, au furat o parte din cadavre de la morga aruncându-le într-o groapă comună, fapt ce a înrăutăţit şi mai tare situaţia.Timişoara era izolată, comunicaţiile telefonice au fost întrerupte, peste tot erau numai patrule de miliţieni, magazine arse, oricine era găsit pe stradă era arestat.

 

Pe 20 decembrie, Timişoara s-a proclamat primul oraş liber al României. Declaraţia a fost făcută de reprezentanţii Frontului Democrat Român, prima formaţiune politică democratică.

Citește și