Secretele vinului. 10 lucruri utile pe care nu le știai

Vinul mai este denumit și licoarea zeilor. Motivul este unul simplu, pentru că această băutură devine specială, dacă este tratată și băută cu blândețe. Secretele vinului sunt numeroase, unele dintre ele au fost cunoscute, dar marii vinari susțin că modalitatea prin care este tratat vinul înainte de momentul consumului îl poate transforma într-o licoare divină.

Secretele vinului


1.Sticlele de vin se păstrează întotdeauna la orizontală. Vinul trebuie să fie întotdeauna în contact cu dopul pentru a-i menține umiditatea. În caz contrar, acesta se va usca și va lăsa aerul să pătrundă în vin.

2. Vinul de țară trebuie pus imediat după cumpărare în sticle. Nu trebuie ținut în bidoane pentru că își schimbă imediat culoarea și gustul.

3. Gustul de dop poate fi înlăturat, dacă treceți vinul dintr-o sticlă în alta printr-o pâlnie, în care există un fir de cupru.

4. Paharele de vin nu trebuie umplute niciodată mai mult de o treime. Vinul trebui lăsat să respire în pahar pentru ca aromele, buchetul și gustul să fie simțite mai bine.

5. Jumătate de pahar de vin conține tot atâtea calorii precum o lingură de unt.

6. Sticla de vin se desface întotdeauna cu 2 ore înainte să fie băut.

7. Vinul alb aromat sau dulce se asortează foarte bine cu peștele și pasărea. Vinul alb sec însoțește la masă rața, gâsca, curcanul. Vinul alb., întotdeauna, se bea la o temperatură de 10-12 grade Celsius.

8. Vinul roșu dulce se consumă împreună cu carnea de vițel. Iar cel roșu sec merge excelent la vânat. Vinul rosu sec se bea la o temperatură de 16 grade Celsius, în timp ce vinul roșu sec cu două grade în plus.

9. Şi mărimea sticlei poate influenţa calitatea vinului. De exemplu, o sticlă mai mare are un raport aer – vin mai mic. Aşa că, e indicat să cumperi vin în recipiente mari. În schimb, după ce deschizi sticlă şi nu consumi tot vinul trebuie să îl muţi într-un recipient mai mic.

10. Dacă nu eşti colecţionar de vinuri, ci doar băutor ocazional poţi să te bazezi pe două reguli de bază: bea vinul în primul an după cumpărare şi depozitează-l oriunde nu este expus luminii şi căldurii

Citește și